Međunarodna terenska vježba u Brčko distriktu BiH

Na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u periodu od 23. do 27. 10. 2023. godine održava se međunarodna terenska vježba „Full Scale Exercise – DPPI SEE Flex 2023“.

Image for news

Vježbu je organizovalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa DPPI (Inicijativa pripravnosti i prevencije katastrofa u jugoistočnoj Evropi) po scenariju odgovora na poplave.

Ovo je prva vježba do sada u kojoj se koriste dronovi s ciljem testiranja kapaciteta za upravljanje dronovima u operacijama zaštite i spašavanja.

Tokom vježbe simulira se stanje nastanka poplava u Bosni i Hercegovini uz primjenu procedura koje se koriste u situacijama prirodnih ili drugih nesreća, a učešće u vježbi uzelo je devet država članica DPPI SEE, sa međunarodnim timovima koristeći specijaliziranu opremu za dronove.

Na dvije lokacije održane su pokazne vježbe koje predstavljaju završni dio ove vježbe.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijad Nišić kazao je da ova vježba demonstrira jednu veliku osposobljenost ekipa iz deset zemalja s novim tehnologijama.

„Ono što je vrlo bitno jeste uspostava sistema komunikacije i distribucije informacija te educiranje stanovništva u potrebi eventualnih evakuacija. Ovo je vježba koja će ostaviti dobar trag i dobru pouku kako se ponašati u slučaju prirodnih nesreća“, istakao je gradonačelnik Nišić.

Predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Radislav Jovičić zahvalio se gradonačelniku Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijadu Nišiću i njegovim saradnicima na logističkoj podršci, kao i sekretaru DPPI-a.

„Razvili smo scenarij zaštite od poplave koristeći nove metode, upotrebu dronova i novih tehnoloških sredstava kako bi vršili određenu prevenciju, ali i kako bismo u slučaju elementarnih nepogoda otklonili posljedice putem novih tehničkih pomagala. Nadam se da će ove regionalne inicijative doprinijeti boljoj uvježbanosti svih naših snaga da pružimo građanima Bosne i Hercegovine potrebnu sigurnost i zaštitu“, istakao je Jovičić.

Šef Sekretarijata DPPI-a Vlatko Jovanovski kazao je da je ovo rezultat jednog planskog procesa koji traje godinu dana.

„Simulacijske vježbe su osnova da se naši kapaciteti pojačavaju kontinuirano. Ovo je dokaz da Bosna i Hercegovina ima prijatelja. Ono što ne možemo sami, možemo pomagati jedni drugima“, istakao je Jovanovski.